Prevenirea roitului la albine

PREVENIREA ROITULUI LA ALBINE

Combaterea roirii se poate face si prin divizarea temporara a familiei de albine, procedeu ce difera in functie de tipul de stup. Astfel in stupul orizontal dupa distrugerea tuturor botcilor existente se ia fagurele pe care se afla matca si impreuna cu alti 2-3 faguri cu puiet necapacit se vor amplasa la capatul opus al stupului, separandu-se cu gratia despartitoare si deschizandu-se urdinisul secundar. In spatiul dintre cele 2 cuiburi se interpun mai multi faguri cu celule goale sau faguri artificiali. In familia fara matca vor apare botci iar dupa 2-3 saptamani cele 2 familii se unesc din nou ramanand in familia reunificata o singura matca, deobicei cea tanara. Prin acest procedeu s-a reusit astfel impiedicarea roirii si obtinerea unei familii puternice.

In stupii multietajati fagurele pe care se gaseste matca impreuna cu 2-3 faguri cu puiet necapacit si 2-3 faguri artificiali se vor aseza in corpul de jos. In corpul de sus, despartit de o gratie se pun fagurii cu celule goale, si faguri artificiali. In corpul al 3-lea se vor aseza toti fagurii cu puiet, corp in care albinele vor construi botci dar nu pentru roire ci pentru a-si creste o noua matca. Albinele din cele 2 familii nou formate vor utiliza in comun corpul al doilea pentru depozitarea nectarului. Dupa terminarea culesului si extragerea mierii cele 2 familii se vor unifica ramanand in familia astfel formata numai matca tanara.

De fapt in momentul iesirii roiului primar, in familia mama exista mai multe botci capacite sau necapacite. Prima matca care se naste se si grabeste sa-si distruga rivalale potentiale aflate in botci. In cazul unor nasteri simultane, matcile se lupta intre ele dar daca familia pregateste un roi secundar, isi apara botcile, de prima matca eclozionata astfel ca la plecarea roiului secundar cu o matca neimperecheata, raman in botci gata de ecloziune mai multe botci. Matcile care se pregatesc sa eclozioneze, precum si matca eclozionata ce se pregateste sa plece cu roiul secundar, sau tertiar, emit sunete specifice numite “cantecul matcilor”. Roiul al doilea sau secundar iese la aceleasi ore ca si primul, este mai slab decat acesta, zboara mai departe de stup, si de obicei se aseaza mai sus. Uneori din cauza imvalmaselii plecarii albinele scapa de sub supraveghere matcile tinere din botci si multe din acestea reusesc sa plece cu roiul, acesta putand avea 4-7 matci neimperecheate.

La o zi dupa iesirea roiului secundar, familia mama mai poate da inca un roi mai mic, apoi dupa o alta zi inca unul, pana cand aceasta se epuizeaza in totalitate. Ultima matca ramasa este ingrijita de albinele din cuib se imperecheaza si incepe ouatul.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>