Prepararea siropului pentru albine

Prepararea siropului pentru albine.

Siropul de zahar de 1:1 se prepara astfel: intr-un vas smaltuit se pune la foc o cantitate de apa, la care – in timpul fierberii – se adauga treptat o cantitate egala de zahar. Siropul se amesteca in permanenta cu o lingura de lemn, pana in momentul in care tot zaharul s-a dizolvat. Se va avea grija ca siropul sa nu dea in clocot, deoarece zaharul se caramelizeaza si astfel devine daunator pentru albine. Spuma formata la suprafata siropului se indeparteaza cu o spumiera sau o lingura. Vasul cu sirpul pregatit se aseaza pe o perna si se inveleste bine cu paturi pentru ca si microcristalele de zahar sa se dizolve complet, prevenindu-se astfel cristalizarea siropului in faguri. Sirpul de zahar se poate face cu ceaiuri din plante medicinal cum ar fi: izma, sunatoare, musetel, urzica, coada calului, cimbrisor etc. Ceaiurile se fac fie dintr-o singura planta din cele mentionate, fie se amesteca doua sau mai lulte si se pun 2,5-3 g la un litru de apa. Cand apa clocoteste se adauga cantitatea de plante si se acopera imediat vasul, lasandu-l sa se raceasca. Extractul obtinut se strecoara printr-o sita sau tifon si se foloseste la prepararea siropului.
Pentru a usura munca albinelor care vor prelucra siropul, se poate face o invertire artificial a acestuia, scutind astfel eforturilor glandelor hipofaringiene in secretia enzimei invertaza, necesara transformarii zaharozei in glucoza si fructoza. Invertirea se face prin adaugarea la un litru de sirop a unui gram de acid citric (sare de lamaie). In cazul hranirilor cu sirop de miere, acesta se prepara din 3 parti (volume) miere diluata cu o parte apa fierbinte. In cazul mierii zaharisite, la 2 parti miere se adauga o parte apa.
Administrarea siropului se face in hranitoare sau direct in faguri. In acest scop se aleg fagurii goi, mai vechi (acestia fiind mai rezistenti) si se aseaza in pozitie orizontala deasupra unei tavi. Cu ajutorul unui pahar sirpul cald (35-36°C) se toarna in rame de la o distant de 20 cm pentru ca acesta sa cada cu presiune sis a umple compet calulele fagurilor. Dupa ce o fata a fagurelui a fost umpluta se intoarce pe cealalta si se procedeaza la fel, fara a ne fi teama ca siropul va curge. Fagurii astfel umpluti cu sirop inainte de a fi introdusi in stup se tin cateva ore in pozitie vertical deasupra unei tavi pentru ca surplusul de sirop sa se scurga. Un fagure incarcat cu sirop contine, aproximativ 2-3 kg. Pentru a nu provoca furtisagul, hrana se administreaza seara dupa incetarea zborului. Daca timpul este favorabil (calduros), ramele cu sirop se introduce dupa diafragma si numai daca timpul este rece si nu permite trecerea albinelor dupa diafragma, se aseaza la marginea cuibului.
Prezente mierii de mana in fagurii de rezerva pentru iernare determina, datorita continutului sau ridicat de saruri minerale, marirea cantitatii de excremente ce se acumuleaza in rect si, implicit aparitia diareei, favorizeaza atacul de nosemoza si poate produce chiar moartea familiei. Pentru a se inlatura efectele negative ale iernarii cu astfel de miere, se face controlul calitativ al mierii la 20% din efectiv, recoltandu-se de la fiecare familie probe cu ajutorul linguritei de pe 2-3 faguri a caror miere pare a fi de mana (vascoasa, necapacita si cu o nuanta verzuie). Identificarea manei se face obisnuit prin 2 metode: cu hidroxid de calciu si cu alcool…
Hranirea stimulenta duce la dezvoltarea familiei de albine in toamna dar, daca momentul administrarii acesteia nu este potrivit, rezultatele sale sunt negative. Aparitia gerurilor timpurii de toamna forteaza albinele sa se stranga in ghem, ramanand astfel neacoperiti o parte din fagurii cuibului plin cu oua, larve si nimfe ce vor fi distruse. De aceea este indicat ca aceasta hranire stimulenta sa fie inceputa mai devreme, cand nu exista acest risc, respectiv la sfarsitul lunii august pana la jumatatea lunii septembrie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>