Intretinerea albinelor iarna

INTRETINEREA ALBINELOR IARNA

I.Modalitati de iarnare a familiilor de albine

–          Iernarea in aer liber – consta in lasarea stupilor pe timpul iernii direct in stupina. Locul destinat iernarii va trebui sa fie insorit, uscat si protejat de vant si de accesul animalelor. In acest caz, albinele au posibilitatea de a efectua zboruri de defecatie chiar in timpul iernii, profitand astfel de scurtele perioade cu valori termice favorabile ce apar (30-60 de minute), ocazie in care ele elimina continutul rectal. Dupa efectuarea zborului de defecatie, albinele pot sa consume o cantitatea mai mare de hrana pe timpul iernii, in special de polen, ceea ce se repercuteaza pozitiv asupra intensificarii ritmului de dezvoltare a familiilor, iar vitalitatea albinelor se mentine ridicata. Avantajul acestui sistem de iarnare se justifica si sub aspect economic; inctrucat interventiile pe timpul iernii sunt minime, nu sunt necesare amenajari special, iar productia de miere realizata in sesonul urmator este mai mare cu cca 15%.

–          Iernarea in adapost – din dorinta de a se asigura un microclimate cat mia favorabil familiilor de albine pe timpul ienrii, s-a expeimentat iernarea acestora in constructii special amenejate sau in pivnite. In asemenea situatii iernarea decurge in bune conditii si cu un consum mai mic de hrana numai daca se asigura un regim termic relative constant in jurul valorii de +4°C. Pentru realizarea acestor conditii se cer multe interventii din partea apicultorului si cu toate acestea, la sfarsitul iernarii, datorita aparitiei puietului in familii, temperatura din adapost creste, albinele se nelinistesc, consuma foarte mult sau chiar parasesc stupii. Deasemenea, albinele care ierneaza in adapost nu au pozibilitatea sa efectueze zboruri timpurii de defecatie, se uzeaza iar ca urmare iernarea decurge defectuos, motiv pentru care aceasta tehnologie nu este recomandata.

–          Iernarea in “cojoc” – este un sistem utilizat in regiunile cu vanturi puternice si cu temperaturi scazute. El consta in gruparea stupilor si protejarea lor comuna cu paie, coceni de porumb etc., dupa care se acopera cu folie de polietilena sau carton asfaltat. In fata stupii sunt protejati de paravane, care in zilele cu temperaturi de +12°C se indeparteaza pentru a facilita efectuarea zborului de defecatie. Acest sistem de iernare are dezavantajul ca in interiorul impachetajului se adapostesc numerosi daunatori, in special soareci care deranjeaza albinele, ier primavara devreme, dupa efectuarea zborului de defecatie, stupii vor fi transportati la locurile lor din stupina in mod treptat, in decurs de cateva zile.

II.Completarea hranei in timpul iernatului.

Daca lucrarile de toamna au fost aplicate conform tehnologiilor descrise, familiile de albine ierneaza in bune conditii, activitatea apicultorului rezumandu-se doar la simple supravegheri si la efectuarea unor lucrari pe care le descriem in continuare.

III.Controlul auditiv al modului de iernare.

IV.Iernarea matcilor inafara ghemului.

V.Lucrari premergatoare sezonului activ.

Intrucat in timpul iernarii interventiile directe la familiile de albine sunt minime, acest sezon trebuie folosit pentru efectuarea unor lucrari premergatoare perioade active, cum ar fi: prelucrarea cerei, procurarea de utilaj apicol, faguri artificiali, biostimulatori, material si medicamente diverse, intretinerea utilajului apicol, confectionarea utilajului marunt respective alimentatoare, scanduri de zbor, blocuri de urdinis, podisoare si insarmarea ramelor.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>