Inmultirea albinelor

inmulturea albinelorINMULTIREA ALBINELOR

Inmultirea albinelor prin divizare reprezinta metoda de baza a inmultirii familiilor de albine, este usor de aplicat si da rezultate bune. Se executa in cursul zilei cu zbor intens, cand majoritatea albinelor lucratoare sunt plecate la camp. Metoda are avantajul ca se poate aplica si in cazul unei singure familii, dar ea trebuie sa fie puternica si sanatoasa.

Metoda consta in impartirea egala a albinelor, puietului si rezervelor de hrana ale familiilor supuse acestei operatiuni in doi stupi, care se aseaza de o parte si de alta a locului familiei de baza, in asa fel incat, albinele culegatoare sa se imparta cat mai egal intre cele 2 familii rezultate. In cazul in care unul din roi a primit mai multe albine, obisnuit cel in care se gaseste matca, se procedeaza la o usoara indepartare a acestuia de locul stupului vechi si in schimb, in mod corespunzator il apropiem pe cel cu mai putine albine. Urdinisurile stupilor care adapostesc roiurile formate se reduce la jumatatea familiei de baza. Seara roiului fara matca, ce se recunoaste dupa albinele agitate la urdinis, i se da o matca imperecheata protejata in colivie care se elibereaza in seara zilei urmatoare.

Inmultirea albinelor prin stolonare este o alta metoda eficace de inmultire care constituie si un mijloc practic de mentinere a familiilor in stare activa. Metoda consta in ridicarea a una pana la 3 rame cu puiet capacit si a doua rame cu rezerve de hrana din familia supusa inmultirii, care se introduc intr-un stup cu urdinisul micsorat la 1-3 cm. Pentru compensarea albinelor culegatoare de pa fagurii mutati, care se reintorc la familia de baza, in mod corespunzator cu numarul de rame cu puiet ridicat, se scutura albine tinere de pa acelasi numar de faguri cu puiet necapacit, in roiul nou format. Pana la formarea albinelor culegatoare proprii, roiului i se administreaza in celulele unui fagure 100-200 ml de apa. La efectuarea acestor operatiuni se va lucra cu deosebita atentie pentru a nu lua odata cu ramele si matca familiei de baza. Stupul cu roiul nou format se muta pe un loc nou in stupina. Roiului format i se va da o matca imperecheata in colivie sau o botca matura.

Roiul stolon se poate forma si de la mai multe familii de baza, adica 6-8 rame cu puiet, situatie in care albinele roiului format se afuma, pentru a se uniformiza mirosul si a se preveni astfel atacul dintre albine.

Pentru a preveni depopularea roiului se recomanda tinerea acestuia cu urdinisul inchis 24 ore, timp in care se iau masuri de umbrire pentru a preveni supraincalzirea.

Inmultirea albinelor prin mutatie simpla se aplica la familiile la care a aparut deja instinctul de roire, constituind totodata si un mijloc de combatere a roitului natural si ca urmare a aplicarii, productia de miere creste cu 30,3% fata de familiile neinmultite. In sudul tarii, acesta inmultire se executa dupa culesul de salcam, iar in Transilvania se face chiar la inceputul acestuia, pentru ca roii sa-si stranga proviziile necesare de la al 2-lea cules, respectiv de la culesul principal.

Pentru fiecare roi planificat a fi obtinut prin aceasta metoda sunt necesare doua familii de baza numite A si B. Pe locul familiei A se aseaza un stup echipat cu faguri artificiali, cu o rama cu miere si cu fagurele pe care se gaseste matca, peste care se scutura toate albinele familiei A. Roiul nou format se comporta ca un roi natural, care are in plus toate albinele culegatoare ale familiei A si care intr-un timp scurt va cladi toti fagurii artificiali. Stupul A se muta in locul stupului B pentru a se popula cu albine culegatoare, iar stupul B se instaleaza pe un alt loc in stupina. Din puietul capacit, familia A in decurs de o saptamana isi va forma noi albine tinere iar din botcile existente o noua matca. Familiei B, pana la obtinerea albinelor culegatoare i se administreaza 200-300 ml apa intr-un fagure gol.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>