Controlul de primavara la albine

Controlul de primavara la albine (sumar)

Controlul de primavara se executa cand temperatura aerului atinge valori la umbra de +13 … +14°C si se executa cat mai rapid pentru a nu provoca furtul si a raci cuibul. Cu ocazia acestei revizii, se stabileste starea familiei de albine, modul de iernare, se remediaza situatiile anormale si se face reducerea cuiburilor.

a.Starea familiei de albine se stabileste dupa existenta matcii si dupa prezenta rezervelor de hrana. Existenta matcii se stabileste indirect, dupa prezenta oualor sau o larvelor din celule. Daca puietul lipseste si albinele reactioneaza ptrintr-un zumzet intens, plangator si printr-o agitatie si raspandire haotica pe faguri, denota ca familia este orfana. In cazul in care albinele nu reactioneaza un acest mod, familia nu este considerate orfana, ci se verifica din nou dupa aproximativ 2 saptamani, cu ocazia controlului general de primavara, deoarece exista matci care incep ouatul ceva mai tarziu.

Familiile orfane, precum si celor cu matci necorespunzatoare li se dau matci de rezerva, sau se unifica cu familii slabe. Pentru a efectua operatiunea de unificare a familiilor de albine este necesara omegenizarea mirosului celor doua familii, lucru ce se realizeaza fie prin afumare, fie prin stropirea albinelor si a fagurilor cu apa in care fiert in prealabil plante aromatice. Cel mai indicat procedeu este ca inainte de unificare cu o ora sa se introduca pe urdinisul celor doua familii o bucata de material textile, pe care se aplica o picatura de esenta de menta sau melisa.

Dupa luarea acestor masuri, familiile se pot uni avand grija ca toti fagurii cu puiet sa fie asezati central, iar cei cu miere lateral. Din motive de siguranta, matca familiei cu care se unifica se introduce in colivie pentru 24 de ore, iar cealalta se pastreaza ca matca de rezerva. Este inportanta de retinut faptul ca operatiunea de unificare a familiilor de albine, se executa numai pet imp frumos, si de preferinta seara dupa ce albinele si-au terminat zborul.

O alta metoda pentru unificarea familiilor de albine, aplicabila in cazul stupilor verticali, se realizeaza prin suprapunearea corpului de stup, fara fund deasupra familiei cu care dorim sa o unificam. Intre aceste corpuri se interpune un ziar perforat, pe unde se realizeaza omogenizarea mirosului ambelor familii. Albinele rod treptat hartia si se unifica.

Prezenta hranei se urmareste numai in cazul neasugurarii acesteia in sezonul de toamna, dupa existenta fagurilor cu miere din partea laterala a cuibului si a coroanelor de miere de pe fagurii centrali. Daca se constata familii fara hrana, dependent de temparatura aerului, li se vor administra faguri cu miere care se incalzesc in prealabil, serbet de zahar sau sirop in proportie de 2:1.

b.Modul de iernare se  apreciaza dupa cantitatea de albine moarte, umiditate, mucegaiuri si petele de diaree. O mortalitate redusa (50-100 g de albine) precum si lipsa umiditatii, a mucegaiului si a petelor de diaree, indica o buna iernare a familiei. Prezenta umiditatii si a micegaiului se datoreste pe un numar prea mare de rame, si a unei ventilatii insuficiente. Se sterg pretii stupului, fagurii mucegaiti se elimina, iar materialul de protectie se inlocuieste. Aparitia petelor de diaree este cauzata de iernarea cu miere necorespunzatoare sau datorita nosemozei. In acesta situatie ramele cu miere in care nu exista puiet se inlocuiesc cu rame goale, iar familiei I se administreaza sirop sau serbet de zahar medicamentos.

c.Reducerea cuiburilor este necesara deoarece in prima parte a primaverii, mortalitatea este superioara albinelor care eclozioneaza, iar fagurii pe care au iernat sunt insuficienti acoperiti de albine. In vederea asigurarii unui regim termic optim, cuibul se restrange la un numar de faguri bine acoperiti de albine, inlaturandu-se fagurii necorespunzatori cei goi si la nevoie chiar fagurii cu cantitati mai mici de miere.

Reducerea cuibului se executa la toate tipurile de stup, cu exceptia celui multietajat, la care crearea conditiilor optime dezvoltarii puietului se realizeaza prin inversarea celor doua corpuri in care albinele au iernat, radicand corpul inferior cu celule goale, in pertea superioara unde aerul este mai cald si unde se creaza conditii favorabile pentru cresterea puietului.

Cand familiile au multe albine varstnice sau pierderi masive de albine datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se impune ca operatiunea de reducere a cuiburilor sa se execute de 2 sau chiar de 3 ori.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>